Varování SZPI spotřebitelům: kuřecí maso se salmonelou v tržní síti

03.02.2023

V rámci průběžných intenzívních kontrol bezpečnosti potravin Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nebezpečnou potravinu s názvem: "KUŘE A KVALITA BEZ DROBU KURCZAK ČERSTVÉ DĚLENĚ DRUBEŽI MASA", označení šarže: 20230211, datum použitelnosti: 19.02.2023, výrobce: Firma KABANOS, Kojs Miroslaw i Johanna Kojs - Kowalczyk sp.j., ul. Spóldzielców 1, 34-480 Jablonka, země původu: Polsko.

Laboratorní analýza u výrobku potvrdila kontaminaci bakteriemi rodu Salmonella.

Inspekce předmětnou šarži potraviny odebrala v síti společnosti JIP východočeská, a.s. Vzhledem ke skutečnosti, že výrobek byl označen údajem "Datum použitelnosti do: 19.02.2023", v tržní síti se již nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv. Inspekce s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení sankce a v intenzívních kontrolách tržní sítě bude nadále pokračovat.

Zdroj: SZPI